U bevindt zich op:BurgersSeksuele gezondheidMannen die seks hebben met mannen

Mannen die seks hebben met mannen

Ben je een man die (ook) seks heeft met mannen (MSM)? Dan adviseren we je om 2x per jaar een periodieke controle te doen.

Als je klachten hebt, gewaarschuwd bent voor een soa of condoomfalen hebt gehad is het belangrijk dat je een soa-test doet. Ook als je al 2 keer een periodieke controle hebt gehad. Neem bij twijfel contact op met de GGD of doe de risicocheck. Liever niet naar de GGD of huisarts? Dan kun je ook een soa-thuistest doen. 

Bel of plan je afspraak direct online Contact

Wat kan de GGD voor je doen?

Wat kan de GGD voor je doen?

Je kunt, ook anoniem, terecht voor:

Naast het reguliere spreekuur zijn er ook inloopspreekuren voor MSM in de avond waar je zonder afspraak terecht kunt. Kom op tijd. We helpen je op volgorde van binnenkomst.
Wij zijn ook regelmatig op locaties buiten de GGD aanwezig, zoals bij sauna’s.
Kijk bij de locaties hieronder op welke dagen en tijdstippen er een inloopspreekuur is. Als je klachten hebt, neem dan contact op met ons callcenter.

Risico op HIV?

Risico op HIV?

Wanneer je onveilige seks hebt gehad met iemand die (misschien) hiv heeft, loop je zelf ook kans op een hiv-infectie. Met een kuur kun je de kans verkleinen dat jij hiv-positief wordt. Die medicijnkuur heet PEP (Post Expositie Profylaxe). PEP bestaat uit een behandeling van vier weken met hiv-remmers.
Het is belangrijk dat je snel begint: binnen 72 uur nadat je onveilige seks hebt gehad.

Denk je dat je in aanmerking komt voor PEP? Neem snel telefonisch contact met ons op. Zijn wij niet bereikbaar? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp, bij voorkeur met een hiv behandelcentrum. In regio Limburg is dit het Maastricht Universitair Medisch Centrum.

PrEP (Pre-Expositie Profylaxe) is een pil die een HIV infectie kan voorkomen. Deze pil is bedoeld voor mensen die HIV-negatief zijn, maar een groter risico lopen op een HIV-infectie.

Spoedvragen over PEP of seksueel geweld?

Spoedvragen over PEP of seksueel geweld?

Bij spoedvragen kun je contact opnemen via:

088 - 880 50 72

maandag – vrijdag 8.00 – 12.15 uur
maandag en woensdag 13.30-15.30 uur

Zijn wij niet meer bereikbaar?

Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp of huisartsenpost.

Voor hulp bij seksueel geweld neem contact op met Centrum Seksueel Geweld

Informatie Monkeypox (apenpokkenvirus)

Informatie Monkeypox (apenpokkenvirus)

Monkeypox (apenpokken) is een virusinfectie. Meestal komt het virus alleen voor in Afrika, maar op dit moment verspreidt het zich ook door Europa. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar het is wel erg vervelend. Daarom is het goed om alert te zijn.

Zo herkent u monkeypox

Als u Monkeypox hebt, krijgt u vaak eerst last van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren en/of vermoeidheid. Deze klachten beginnen 5 tot 21 dagen nadat u het virus kreeg. Na een paar dagen krijgt u  een uitslag die zich over uw lichaam en gezicht kan verspreiden. De uitslag begint met vlekken die veranderen in blaasjes die uiteindelijk indrogen.

Meestal niet gevaarlijk

Het is voor het eerst dat er een Monkeypox-virus rondgaat in Europa. Daarom is nog niet alle informatie bekend. Het virus lijkt voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar kan dodelijk zijn voor mensen met een heel zwakke afweer. Dat komt in Europa bijna nooit voor. U kunt er wel een tijdje goed ziek van zijn. Na een paar weken geneest u vanzelf. Er zijn ook medicijnen die helpen.

Wat moet u doen?

  • Bent u ergens geweest waar iemand was met het Monkeypox virus? Let de weken daarna goed op of u klachten krijgt. Krijgt u klachten? Bel dan meteen het Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD (tijdens werkdagen) of uw huisarts. Ook als u twijfelt.
  • Heeft u blaasjes op uw lichaam, bel dan direct met het Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD (tijdens werkdagen) of uw huisarts. Zeker als de blaasjes zijn begonnen in het gezicht of de schaamstreek.
  • Heeft u al een afspraak bij het Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD en krijgt u klachten passend bij Monkeypox, bel eerst met ons call centrum voordat u naar de afspraak komt.

Heeft u monkeypox? Dan blijft u thuis in isolatie tot je helemaal genezen bent. Zo voorkomt u de verspreiding van het virus. Zolang u symptomen hebt, kunt u het virus namelijk doorgeven.

Wat doet de GGD?

Monkeypox kan worden aangetoond met een test. De GGD test via het Centrum Seksuele Gezondheid mensen uit specifieke doelgroepen die misschien met het virus zijn besmet. Als de test positief is, volgt een bron- en contactonderzoek. Door snel te handelen bij klachten kunnen we samen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.

Risicocontact

Als uit het bron- en contactonderzoek blijkt dat u een risicocontact van iemand met monkeypox bent dan neemt de GGD contact met je op. Onze medewerkers bespreken met u wat de vervolgstappen zijn, bijvoorbeeld vaccinatie. Het heeft geen zin om hierover zelf met de GGD contact op te nemen.

Bereikbaarheid Centrum Seksuele Gezondheid GGD Zuid Limburg

Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur
Maandag en woensdag van 13.30 tot 16.30 uur

088 - 880 50 72

Meer informatie

  • RIVM
  • Rijksoverheid.nl.
  • Informatie over het vaccin | RIVM
  • Vragen kunt u stellen via de landelijke Monkeypox-informatielijn T 088-7674020. Het nummer is bereikbaar van ma t/m vrij van 08.30 tot 17.00 uur.

Links

LHBTIQ+

LHBTIQ+

LHBTIQ+ is er onder andere voor het beantwoorden van vragen over seksualiteit, soa testen, PREP en gratis hepatitis B vaccinaties. Een team van sociaal verpleegkundigen is regelmatig te vinden op Bullchat, Grindr en PlanetRomeo voor het beantwoorden van vragen. 

LHBTIQplus@ggdzl.nl 

Spreekuren

Sittard - Heerlen - Maastricht, GGD Zuid Limburg - at GGD

Sittard Valkstraat 69, Sittard

Heerlen Het Overloon 2, Heerlen

Maastricht Brouwersweg 100, Maastricht

Je kunt een afspraak maken via de online afsprakenmodule.

Of neem telefonisch contact op via:

088 - 880 50 72 

Ons callcenter is bereikbaar van;

  • maandag t/m vrijdag tussen 8:00 - 12:15 uur
  • maandag en woensdagmiddag tussen 13:30 – 16:30 uur.