Hooikoorts
Hooikoorts ontstaat wanneer pollen of het stuifmeel van bomen, planten, grassen of kruiden in aanraking komt met de ogen en de neus van iemand die daar gevoelig voor is. Zodra dat gebeurt, zwelt het neusslijmvlies op en ontstaan binnen korte tijd klachten als jeukende, branderige ogen, niesbuien, een lopende of juist verstopte neus, een prikkelhoest, hoofdpijn en een droge keel.
Het pollenseizoen
Grassen, bomen, planten en bloemen vormen in verschillende bloeiperioden stuifmeel (pollen). Bomen als de berk, els en hazelaar bloeien al in januari of februari. De eerste graspollen worden al in mei door de wind verspreid. Er zijn grassoorten die tot in september stuifmeel afgeven. (On)kruiden bloeien vanaf mei tot november. Het pollenseizoen kan dus een groot deel van het jaar bestrijken.
Wat kunt u zelf doen?
U kunt niets doen om hooikoorts te genezen. Wel kunt u proberen contact met stuifmeel zoveel mogelijk te vermijden:
- Als de lucht droog is, hangt er veel stuifmeel in de lucht. U kan dan dus beter zo veel mogelijk binnenblijven;
- Na een flinke regenbui is de concentratie stuifmeel het laagst. Dat is een goed moment om lekker naar buiten te gaan;
- Draag buiten een (zonne)bril
- Was uw haren voor het slapengaan
Zorg dat er binnenshuis zo min mogelijk pollen aanwezig zijn. U kunt maatregelen nemen:
- Poets regelmatig de vloer en was uw kleding;
- Voorkom dat nieuwe pollen naar binnen waaien;
- Zorg voor een gezond binnenmilieu: ventileer 24 uur per dag. Zonder luchtverversing wordt de kwaliteit van de lucht in huis snel slechter. Het plaatsen van pollenhorren in ramen en deuren kan daarom een oplossing zijn.
Hoe weet u of er veel pollen zijn?
Voor de actuele situatie in uw omgeving kunt u terecht op diverse websites zoals pollennieuws.nl en hooikoortsradar.nl. Met de speciaal ontwikkelde app kunt u de 5-daagse verwachting van de hooikoortsbelasting op uw telefoon of tablet volgen. Ook kunt u via de app een logboekje bijhouden met het verloop van uw eigen hooikoortsklachten.
Bel of mail ons Contact